Smakar det som Madeleinekakor?

av Maria

ravensom.jpgbogar.jpglassemaja.jpg
Jag längtar, liksom tusentals ungar efter den nya LasseMaja boken. Biblioteksmysteriet är titeln på boken som borde få alla bibliotekarienördar att spärra upp ögonen (kommer i höst). Hur bibliotekarier av idag framställs i böcker är något av det roligaste man kan läsa. Och så är det väl för alla yrkesgrupper, roligt att läsa om fel, tokigheter och ytterligheter i fördomar inom sitt eget yrke.

En av mina favoriter i bibliotekstemaböckerna är Räven som slukade böcker. Det är en bok för den som nyss lärt sig läsa (typ bilderbok, börja läsabok eller högläsningsbok) där Rävens största passion här i livet är just böcker. Och inte att läsa. Att mumsa på. Till slut har pengarna tagit slut och han måste bege sig till bibliotekens hyllmetrar för att slicka och smaska vidare på såväl klassiker som nya böcker till bibliotekariens bestörtning. En störtcharmig bok om begär och klurigheter.

I en annan bok får vi följa med Bo till biblioteket (Bo går till biblioteket), tillsammans med de yngsta barnen. Det regnar ute och Bo måste ställa ifrån sig sina stövlar eftersom bibliotekarien anser att han plaskar för mycket med vattnet som kommit in i Bos stövlar. Bibliotekarien har en frilla inte av denna värld som jag längtar efter att skaffa om 40 år. Vitt, tokkrulligt och alldeles alldeles svintonostalgiskt.

Nu ska jag göra som Räven och gå och slicka på en bok. Undrar hur På spaning efter den tid som flytt smakar?

Annonser

One Comment to “Smakar det som Madeleinekakor?”

  1. Ytterligare en är Legenden om potatishäxan av Eoin Colfer. Fast den ”nya” bibliotekarien i mig blev smått upprörd över bibliotekariens (potatishäxans alltså)karaktär i denna lilla bok… Men kanske ligger det en puffra gömd i någon kollegas skrivbordslåda – vem vet?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: