Ut ur mörket.

av Pernilla

Nattens inre
Nattens inre av Léonora Miano är ännu en bok från Sekwa förlag. Sekwa ger ut franskspråkig litteratur på svenska. Yngre, kvinnliga författare har företräde. Hurra, säger jag! Léonora Miano är född 1973, och flyttade från Kamerun till Frankrike när hon var 18. Nattens inre är hennes först utgivna roman. Hon har skrivit en bok om året sedan hon var sexton, men ”hon ville finna sin egen stil innan hon gav ut något”. Imponerande, eller hur? Efter att ha läst recensionen i Sydsvenskan är jag nu mycket spänd på att läsa boken.

Så här beskrivs handlingen: ”Nattens inre utspelas i Mboasu, ett fiktivt land i hjärtat av Afrika. När huvudpersonen Ayané återvänder till sin hemby efter studier i Frankrike härjas landet av inbördeskrig. Uråldriga traditioner styr livet i den isolerade lilla byn, där kvinnor och barn är ensamma kvar eftersom männen måste arbeta i staden. Okända män har gett order om att ingen får lämna byn. Under drygt två veckor lever befolkningen som gisslan tills milisen en kväll återvänder och avslöjar sina motiv. Under förevändning att återupprätta det afrikanska folkets heder tvingar de byborna till ett fasansfullt övergrepp. En lång natt tar sin början.”

Den genomgående frågan om vad som händer med den afrikanska kontinent som, ”utan några minnen av en tid innan de våldsamma övergreppen först tog sin början, försöker resa sig ur sitt förflutna och forma en ny identitet” är ständigt brinnande aktuell och något som vi inte borde ha samvete att skaka av oss!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: