Glömmer du också?

av Pernilla

9789170373251_100.jpg

Journalisten Åsne Seierstad är tillbaka med en ny bok, Ängeln i Groznyj. Denna gång handlar det om konflikten i Tjetjenien. När ryska styrkor invaderade republiken Tjetjenien 1995 reste Seierstad till Kaukasus för att bevaka oroshärden för norska Arbeiderbladet under två år. De senaste två åren har hon återigen tillbringat i Ryssland för att försöka ta reda på vad som hänt under det decennium som gått. Fokus är riktat mot barnen och deras utsatta position i kriget och hon ställer flera viktiga frågor:

Vad händer med barn som växer upp i krig? Som vänjer sig vid våld? Som förlorar sin barndom?

I DN skriver Malin Ullgren ”det finns passager i boken som beskriver så jävliga historier att man får ta paus”. Jag ser ändå fram emot att läsa den här boken. Jag läste Bokhandlaren i Kabul när den kom för några år sedan och imponerades av hur nära man kommer de människor som finns med i Seierstads böcker. De är mycket svårare att glömma bort än dem man ser dem glida förbi i tv-nyheterna…

I samma trakter utspelar sig Anna Politkovskajas Rysk dagbok, en ”avslöjande skildring av korruptionen och cynismen i Ryssland under Vladimir Putin”. När Politkovskaja mördades i Moskva i oktober 2006 hade hon just avslutat manuskriptet till denna bok som kom att bli hennes sista.

P.s. Häromdagen intervjuade Malou von Sivers Åsne Seierstad i Efter tio. Här kan du se intervjun.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: