Böcker och liv.

av Ulla


För Matilda och hennes skolkamrater på den lilla tropiska ön, där skolläraren är den enda vita människan, blir högläsningsstunderna ur Dickens Lysande utsikter en underbar utflykt från den egna misären.

Det är en fantastisk bok som visar litteraturens kraft att spela roll i människors liv. Matildas mamma är skeptisk till att mr Watts läser och sätter griller i huvudet på barnen. Eftersom han är vit är misstron mot honom stor. Boken börjar med att vara lite rörande och roande trevlig men vänds i katastrof.Rebellstyrkorna hittar fram även till denna lilla by och bränner ner husen och våldtar kvinnor precis som man brukar och Lysande utsikter brinner också upp. Nu får barnen återskapa boken ur minnet och skriva ner det man kommer ihåg.

Att tro på mister Pip av Lloyd Jones är en underbar och innehållsrik bok som trots alla fasansfulla händelser ändå visar att det finns en styrka av oanad kraft hos människor, att vara medmänniskor. Jag vill rekommendera alla att läsa Lysande utsikter som också är en härlig bok. Man behöver inte göra det för att förstå Att tro påmister Pip men varför missa den chansen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: