Älskade farmor.

av Pernilla

ISBN 9789173370349, Hon älskadeISBN 9789100117115, Dödgrävarens dotterISBN 9789146219224, Allt som återstår

Efter en mer ordentlig läsning av Höstens böcker tror jag mig ha hittat en trend eller en riktning. Det verkar vara farmödrarnas höst…

Hon älskade är en berättelse om Helena Henschens farmor Signe, född 1885 och dotter till den kände bankiren och konstmecenaten Ernest Thiel. Signe som deltar i kampen för ett nytt samhälle, engagerar sig i kvinnofrågan och under andra världskriget deltar i uppbyggnaden av något som kunde bli en svensk motståndsrörelse.

Ännu en av Joyce Carol Oates romaner kommer på svenska (jippie!). Dödgrävarens dotter är tillägnad hennes farmor och bygger delvis på farmoderns dramatiska levnadsöde. Så här står det om den på förlagets webbsida: ”i slutet av 30-talet anländer den tyskjudiska familjen Schwart till USA, på flykt undan nazisterna. Det enda arbete som fadern, tidigare matematiklärare, erbjuds är som dödgrävare och kyrkogårdsvaktmästare. Den bräckliga familjen förföljs och hånas i staden där de slår sig ner och allt slutar i en våldsam tragedi. Sextonåriga Rebecca, dödgrävarens dotter, lämnar hemmet, får arbete som hotellstäderska och hamnar snart i ett äktenskap med en misshandlande man. Tillsammans med sin lille son flyr hon, byter identitet och hela tiden med den begåvade sonens bästa för ögonen tar hon sig fram genom efterkrigstidens Amerika.” 

Elin Boardys debutroman Allt som återstår har jag redan nämnt en gång på Boksynt, och om jag minns rätt så är den skriven med tanke på en äldre släktings levnadshistora. Emma stannar kvar på gården och tar hand om den tillsammans med sin far när de andra syskonen bestämmer sig för att resa till Amerika. Hon och drängen Emil finner varandra och barnen kommer, det ena efter det andra. I Europa rasar första världskriget. Och Emma är fast på samma plats som modern före henne.

Dock får vi vänta tills i augusti (Hon älskade och Allt som återstår) och september (Dödgrävarens dotter) innan böckerna finns på ett bibliotek nära dig. Finns det fler böcker som bygger på en älskad farmors liv?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: