Bombyx

av Pernilla
Jag lovade er några ord om Bombyx för ett tag sedan. Bombyx är den första roman av Anne Rambach som översätts till svenska. Det är uppfriskande med något nytt på deckarfronten. Alla deckardrottningar och åldrande, halvt alkoholiserade poliser står mig upp i halsen. Okej, de erbjuder underhållning för stunden, men absolut inget mer. Det gör däremot Anne Rambachs bok. Bombyx är så mycket som en deckare som jag har blivit riktigt förtjust i!
Den handlar om frilansreportern Diane Harpmann som under ett jobb på restaurang Bombyx (bombyx = det vetenskapliga namnet på ett släkte i den asiatiska fjärilsfamiljen Bombycidae; hit hör t.ex. silkesfjäril) i Paris Chinatown hamnar mitt i en blodig eldstrid. På ett mirakulöst sätt lyckas hon ta sig därifrån utan att bli skjuten. Kameran är dessutom full med bilder från attentatet, så hon och en kollega ger sig genast in i en undersökning som plötsligt handlar om liv och död. Boken skildrar Paris så att det känns som man har varit där. Karaktärerna är människor av kött och blod, såna som man vågar tro på. Och inte för en sekund tror jag mig ha löst fallet på egen hand. Den enda invändning jag har är att den bitvis kändes lite seg, men aldrig att jag ville överge den…
Anne Rambach har ni förresten möjlighet att träffa på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg nästa vecka. Ses vi där?
Annonser

3 kommentarer to “Bombyx”

  1. Lite hård mot deckargenren som helhet tycker jag nog att du är. Jag tycker att det kommit många bra deckarförfattare som erbjuder mer än underhållning för stunden, tex Roslund och Hellström. Deras böcker lämnar ingen oberörd och man får ett behov av att ”prata” böcker!

  2. Nja, det kanske jag är… Men de flesta deckarförfattare (som jag har läst) lägger alldeles för stor vikt vid själva historien och alltför lite vid språket för att det ska falla mig i smaken. Jag har dock varken läst Roslund eller Hellström, så jag borde kanske ge dem en chans?!

  3. Ja, det tycker jag. För de får en verkligen att fundera över det de skriver om! Är det alltid givet vad som är rätt eller fel………?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: