2 andraböcker.

av Pernilla

I höst är två av Sveriges främsta kvinnliga författare aktuella med varsin andrabok. Marjaneh Bakhtiaris förra bok Kalla det vad fan du vill hyllades och lästes av alla. Doris Dahlin gjorde succé med den självbiografiska romanen Skammens boning. Alla läste den! Jag har inte hunnit läsa någon av dem, om än jag tänkt tanken flera gånger. Andra böcker har kommit i vägen…

Bakhtiaris nya bok Kan du säga schibbolet?  handlar om familjen Abbasi i Oxie. De är integrationspolitikens Dream Team. De fyra familjemedlemmarna bor i en gul villa och är så framgångsrika att de kan hålla sig med städerska. Städerskan konstaterar för sin del att familjen är komplett galen. Förlaget lovar en skarpare, roligare och mer klarsynt Marjaneh Bakhtiari än någonsin. I like!

Doris Dahlins nya bok heter Vi vet nog vem du är. ”Grace älskar att sjunka ner i favoritfåtöljen, svepa mohairfilten om sig och tänka på hur bra det har gått för henne. Ändå överfalls hon allt oftare av en längtan att tilltala någon i hissen på väg upp till lägenheten och berätta att hon sover allt sämre om nätterna, att hon håller på att bli alltmer desperat. Att hon ligger vaken och planerar hur hon ska straffa fröken Wickström för det hon gjort Anna. Anna som nu sitter i snabbköpskassan och hatar sitt arbete och sitt liv. Hon som aldrig kan glömma fröken Wickströms hånfullheter och smällande pekpinne. När Annas och Graces gamle skolkamrat mördas kommer det förflutna ikapp dem och deras relation förändras i ett slag.”

När förstaboken har gjort succé är förväntningarna på andraboken ofta enorma, kanske ibland övermäktiga… Jag är glad över dessa, men frågan är vilka jag ska börja med? De säkra korten (?) eller de som är alldeles, alldeles nya?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: