Varför så olyckliga?

av Ulla

 

”Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis.” Detta är en ofta citerad inledning av en bok. Boken är Tolstojs Anna Karenina. En klassiker som kom i ny översättning 2007.

Anna är inte den enda huvudpersonen; det finns många, mycket levande personer vars inre oro och tankar man får dela. Jag har levt med boken några månader, läst andra under tiden, men återvänt till Levin med sina bekymmer för jordbruket, Kitty som under lång tid var djupt olycklig för att hon avvisat Levin därför att hon förfördes av Vronskijs flirt, som tyvärr bara var en lek. Anna förstås och hennes passion för samme Vronskij som drev henne bort från sitt tråkiga äktenskap, men dessvärre också från den älskade sonen. Vronskij älskade henne över allt och de fick en dotter, men ändå drev Annas oroliga själ henne mot det oundvikliga slutet.

Jag kände igen detta olyckliga kvinnohjärta när jag läste Revolutionary road, April Wheeler kan inte heller ta sig ur sin situation och måste också ta sitt liv. De här kvinnorna hade ju allt, man som älskade dem, barn, god ekonomi och ändå…

Anna levde på 1800-talet och den tidens kvinnoförtryck, April på 50-talet med den tidens hemmafruideal, jag vet inte om det betydde något.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: