Kolesterolmyter.

av Riitta

Fett och kolesterol är hälsosamt! - Om gamla och nya kolesterolmyter

Boken handlar om det mycket aktuella ämnet, nämligen ifall det mättade fettet i maten leder till ökad kolesterol och om kolesterol verkligen är det som gör att våra blodkärl åderförkalkas samt om detta till sist leder till en hjärtinfarkt och i värsta fall till döden?

Uffe Ravnskov, med. dr. och docent, menar i sin bok Fett och kolesterol är hälsosamt! att så inte är fallet. Han lyfter upp undersökning efter undersökning, granskar dem noga och konstaterar bl.a. vilka som är felkällor i dem och att det är många aktörer som tjänar pengar på blodfettsänkande mediciner, som ingen riktigt vet, vilka biverkningar de har i längden. Vissa känner man givetvis till redan idag.

Han menar att en viss mängd kolesterol behövs för att kunna ha ett bra immunförsvar och för att hjärnan (som för övrigt består av mycket fett)  skall fungera. Människor som har låg kolesterolhalt är oftare sjuka och kan som äldre t.o.m. dö tidigare än de som har högre kolesterolhalt.  Hög kolesterolhalt är farligt i stort sett bara för män vid medelåldern.

Detta går givetvis helt stick i stäv med den vedertagna forskningen. Författaren påpekar dock, hur kunskapen traderas vidare idag från läkemedelsföretaget till läkare. Enligt honom är det just läkemedelsföretagen som håller i undervisningen om läkemedlet för läkare, som i sin tur får vissa förmåner. På så sätt är det ingen av dem som kan tänkas vara intresserad av att komma fram till någonting annat än att hög kolesterolhalt är farlig för oss alla.

Som patient eller en privatperson vet man inte hur man själv skall tänka. Man har inte de kunskaper som experterna har och även de verkar ha helt motsatta uppfattningar.  Således både skrämmer och övertyger Uffe Ravnskovs bok. Dessutom har man som läsare redan förlorat en del av tron på auktoriteterna och man tvingas tänka själv med hjälp av de obefintliga kunskaperna.

Annonser

2 kommentarer to “Kolesterolmyter.”

  1. Jag tycker att det är knepigt att det alltid finns något som talar för och emot varje rön och ”sanning”. Samtidigt som jag tror att det är bra att ifrågasätta och att allt inte är svart eller vitt så kan det finnas en nackdel och det är att ingen känner sig trygg. Kanske kan vi släppa kontrollen en aning, något sånär bra lever vi ju om vi äter och umgås med folk, rör oss och behövs ibland. Tänker jag.

  2. Jag håller med! Jag blir ganska trött på alla varningar hit och dit. Jag menar – vem ska man tro på?Jag tror varken på för mycket eller för lite av något. Man får ju inte glömma bort att leva heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: