Janteland.

av Riitta

Du och din Jante heter Maria Appelqvists och Bo Pedersens bok och är en reseguide till Janteland. Fenomenet känner säkert alla till och man är vanligtvis benägen att känna igen det hos andra, men efter en stunds läsning av denna bok granskar man nog det också hos sig själv och jag har svårt att tro att någon kan svära sig helt fri från bekantskap med Jante.

Jante praktiseras givetvis  i verklighetens vardagsliv, men det beskrivs också i sagor som Kejsarens nya kläder och i andra böcker. Det utövas sinsemellan oss människor och också gentemot offentliga personer som författare. Björn Ranelid menar att ingen författare i Sverige har mer erfarenhet av det än just han.

Jante som begrepp slogs fast 1933 i boken En flykting korsar sitt spår, skriven av författaren Aksel Sandemose.  Han bodde på många ställen, men bl.a. i en stad som han gav namnet Jante och vars oskrivna lagar styrde staden och dess innevånare. Därefter blev Jante synlig i hela Skandinavien.

Författarna till boken Du och Din Jante menar att det alltid finns tre attityder hos Jante: 1) Avundsjuka och/eller osäkerhet uppstår alltid vid förändring 2) Jante får oss att tro att den enas vinst är den andres förlust. Jante styr oss in i en överbevisning om att detta påstående gäller, oavsett vad som är sant 3) Alltså måste Jante försöka kontrollera och ständigt övervaka omgivningen så att inget förändras, eller endast förändras under Jantes kontroll.

De praktiska konsekvekvenser som följer av attityderna hos Jante, kan man läsa många intressanta exempel om i boken, som för övrigt är mycket lättläst och läsvärd. Ibland behöver man bli påmind om det något osynliga men ändå självklara.

Annonser

One Comment to “Janteland.”

  1. Den bästa boken som någonsin getts ut i Sverige.
    Borde vara obligatorisk i alla skolor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: