En glasklar debut.

av Sandra

Jag blev kär. Vid första ögonkastet. I Flickan med glasfötter, debutbok från brittiske författaren Ali Shaw. Ett vackert omslag med en vacker titel höljer en vacker historia.

Berättelsen utspelas i det fiktiva ölandskapet St Hauda’s Land, en vintrig och ödslig trakt. Här bor enslingen Midas Crook, en ung fotograf som sällan eller aldrig lämnar öarna. Men under en av sina fotoexkursioner stöter han på Ida MacLaird, flickan vars fötter förvandlats till glas. Under en tidigare semester på St Hauda’s Land hörde hon talas om en man av glas som skall finnas dold i myren i den djupa skogen. I hopp om att finna hjälp eller en förklaring till vad som händer henne har Ida nu återvänt till öarna. En famlande kärlekshistoria tar sin början mellan Ida och Midas i takt med att glaset sprider sig i Idas kropp…

Säkert går det att läsa boken på ett metaforiskt plan – samtidigt som Ida förglasas väcker hon den inbundne Midas till liv – men en rent bokstavlig läsning ger lika mycket. Det här är magisk realism när den är som mest magisk och som mest realistisk. Shaw skriver så att jag tror på att det finns små bevingade kreatur och flickor som förvandlas till glas.

Vackert, sorgligt, magiskt, fantastiskt, underbart.

Annonser

2 kommentarer to “En glasklar debut.”

  1. Kan inte annat än att hålla med! Helt otrolig!

  2. Den verkar otroligt bra, ska verkligen läsa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: