Friskt och lätt.

av Pernilla

”Sorbet är friskt och lätt, nästan eteriskt, som ett luftigt skum när det kommer i kontakt med kroppsvärmen, för att sedan genast upplösas, smälta ihop, bli rinnande och försvinna ner genom matstrupen utan att efterlämna annat än en härlig känsla på tungan efter det fruktiga flödet som passerat.” (s 127)

Så här minns monsieur Pierre Arthens, en av världens främste matkritiker, smaken av sorbet då han ligger inför döden. Men det är ändå inte den smak han söker efter i sina minnen. Han vet att han inte har lång tid kvar, inget som egentligen bekommer honom, om han bara kunde minnas… Smaken av Muriel Barbery utspelar sig på 7 Rue de Grenelle, i samma fastighet som Igelkottens elegans. Monsieur Pierre Arthens smakminnen alterneras med närstående personers minnesbilder av honom. Renée (portvakten från Igelkottens…!) får säga sitt, liksom även några av de andra i huset och dess omgivning. Alla ord de har att säga är inte vackra, tvärtom. Monsieur Pierre Arthens verkar inte ha varit en särskilt sympatisk man. Ändå unnar man honom att minnas den fulländade smak han en gång upplevde i sin barndom.

Smaken är en ny pärla på svenska av Barbery! (Egentligen är det hennes debutbok, men alltså den andra på svenska.) Det är ett frosseri utan dess like. Sinnligt. Och även om karaktärerna, i alla fall de flesta, är besvikna och lite tjuriga gillar jag dem. De är så mänskliga. Letar du efter en annorlunda läsupplevelse, en liten stunds förnöjelse (den går lätt att läsa) välj då den här.

Annonser

One Trackback to “Friskt och lätt.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: