Något gammalt, något nytt, något lånat, något… lila?

av Sandra

Har ni sett filmen Slumdog millionaire? Visste ni att den bygger på en bok? Boken gavs ut på svenska under titeln Vem vill bli miljardär? för några år sedan (utkom i pocket i fjol) och är skriven av den indiske författaren – tillika diplomaten – Vikas Swarup. Boken och filmen har samma upplägg med en ramberättelse om en indisk gatupojke som lyckas svara rätt på samtliga frågor i tv-programmet Vem vill bli miljardär? Naturligtvis måste han ha fuskat; pojken arresteras följaktligen och förhörs men hävdar envist att han vunnit på ärligt sätt. Varje kapitel är upplagt kring en fråga och redogör för en del av pojkens liv som också ger den otroliga men obestridliga förklaringen till att han känner till svaret. Det är däremot två ganska olika berättelser som växer fram i boken respektive filmen. Jag skulle säga att boken är mindre tillrättalagd, mindre romantisk, mindre hollywoodifierad. Mer…? Missförstå mig rätt, jag gillar både boken och filmen riktigt mycket!

Nu är Swarup aktuell med en ny roman – De sex misstänkta – med en lika fyndig berättarteknik som i debuten. Det handlar om ett mord och sex misstänkta:

”Undan för undan nystas de sex misstänktas levnadsöden upp: en korrupt byråkrat som säger sig ha förvandlats till Mahatma Gandhi över en natt, en amerikansk turist som är upp över öronen förälskad i en indisk skådespelerska, en stammedlem ute efter att hämta hem den primitiva stammens heliga sten, en sexsymbol och Bollywood-skådespelerska med en skamlig hemlighet, en mobiltelefontjuv som drömmer om det stora klippet och en ärelysten politiker som är beredd att gå över lik för att nå sina mål. Alla har de sina skäl, men vem avlossade det dödande skottet?” (Bra Böcker)  

Jag är svag för både annorlunda berättarknep och indiska miljöer så det här måste läsas!

Ps. När vi nu ändå är inne på indisk litteratur: en annan favorit är De små tingens Gud av Arundhati Roy. En av de bästa böcker jag läst, alla kategorier.

Annonser

4 kommentarer to “Något gammalt, något nytt, något lånat, något… lila?”

  1. Jag håller med dig ”De små tingens gud” är en av de bästa böckerna

  2. Ett boktips om man gillar Indiska författare: R. K. Narayans bok The Guide. Mycket bra!

  3. Oj, oj, oj vilken historia ”De misstänkta” är. Verkligen sinnrikt ihopfogad, verkligen filmisk och ibland nästan för otrolig, men samtidigt trovärdig på något sätt. Jag gillar båda Swarups böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: