Hoppfullt hopplöst.

av Sandra

”Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa.”

Så lyder första meningen i Richard Yates roman Easter parade. Det är således ingen munter läsning som väntar men det vägs upp mångfalt av hur utomordentligt bra boken är. Vi får följa systrarna Grimes från 30-talet och några decennier framåt. Den äldre systern Sarah gifter sig tidigt och får i rask följd tre söner. Dessvärre visar det sig snart att mannen inte är den drömprins han först framstod som. Den yngre systern Emily försöker istället göra karriär i New York och låter kärleksförhållandena avlösa varandra. Varken karriären eller förhållandena går dock hennes väg. Yates har ett sådant flyt i sitt språk och en sådan naturlig dialog att man som läsare verkligen kommer hans karaktärer inpå livet, fångas av deras öden och sörjer deras krossade drömmar. Han är en mästare på kvinnoporträtt och på att skildra livet som liksom inte riktigt blev som det var tänkt. 

Yates debuterade 1961 med Revolutionary Road som återupptäcktes för ett par år sedan i och med filmatiseringen med Kate Winslet och Leonardo DiCaprio. Easter parade utkom på engelska 1976 men översattes till svenska först i våras. Jag läste Revolutionary Road förra sommaren, föll för Yates berättarkonst redan då och blev lika betagen av den här sommarens läsning. Lovar att boken fungerar utmärkt som höstläsning också – men kanske bäst att spara den till en solig dag. För hoppfullhetens skull.

Annonser

2 kommentarer to “Hoppfullt hopplöst.”

  1. Jag fick RR i julklapp, men har tyvarr inte last den annu. Bra att du paminde mig!

  2. Vilken bok!Man blir så berörd,upprörd och helt fängslad.Rekommendera, alla kan läsa den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: