Att föda ett barn.

av Sandra

Väntar du barn? Är du nygift?

Svarar du ja på någon av ovanstående frågor kanske nu inte är rätta tillfället att läsa Kristina Sandbergs Att föda ett barn. Såvida du inte vill bli påmind om hur väldigt glad du är att du slapp föda barn på 30-talet och att du inte är fast i ett äktenskap med en man du inte känner. Jag hoppas inte jag skrämde bort även alla icke-gravida, icke-nygifta läsare nu för visst är det ett ganska dystert levnadsöde vi får ta del av men ett väldigt läsvärt sådant.

20-åriga Maj har flyttat till Örnsköldsvik för att arbeta på konditori. Hon trånar fortfarande efter den förlorade kärleken hemma i Östersund (en riktig skitstövel som redan gjort slut både en och två gånger). Så träffar hon Tomas, en lite äldre men stilig och förmögen man, råkar bli med barn och snart även med make, våning i stan och husmodersplikter. Ett barn hon inte vill ha, en make som häller för mycket i glaset, en våning i samma hus som en dömande svärmors och plikter som skrämmer. Hon som var på väg ut i livet finner sig plötsligt fast i startgropen. Vad förväntas av henne? Vad tänker alla om henne? Kommer pappa någonsin att förlåta? Hur ska hon kunna leva med en främling? Och vad ska hon göra med den där som sparkar i magen?

Boken är skriven med en stream of consciousness; Majs tankar flödar över sidorna, hoppar in och ut, fram och tillbaka. Jag tänkte först att jag inte skulle klara av att läsa på det här viset i 488 sidor, men alla presumtiva läsare – håll ut! Efter en 50 sidor eller så kom jag in i läsningen och det som vid första påseendet upplevdes som tekniskt krävande blev plötsligt behagligt. De förbjudna tankarna i kursivt är både uppfriskande och skrämmande och det är intressant att jämföra den käcka attityd Maj verkar uppvisa utåt med den osäkerhet hon i själva verket känner.

Första delen i en tänkt trilogi är det förresten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: