Tankeläsaren.

av Tina

I Middluns, ett  land som ingår i sju kungadömen finner vi Lady Katsa. Hon är en ung kvinna i 17-årsåldern som fötts med en speciell gåva. Liksom en del andra människor som fötts till den här världen har hon två olikfärgade ögon, vilket gör henne till en särling. Särlingar föds med olika gåvor, talanger som kan vara mer eller mindre utmärkande och mer eller mindre användbara. Gåvorna är något som Middluns kung drar fördel av, då han beslutat att alla särlingar som kan vara användbara för honom ska skickas till slottet för att utveckla sin gåva. 

När Katsa är 8 år dödar hon en man för första gången. Det är när den olyckan inträffar som kungen förstår hur användbar hon kan komma att bli för honom. Katsa blir kvar hos kungen där hon tränas till att bli ett av hans mäktigaste vapen, en torped som utnyttjas i kampen mot kungens fiender och orättvisor. Med snabbhet, styrka och vapenskicklighet kallas  hennes gåva dödandets gåva, vilket medför att endast ett fåtal människor i slottet vågar umgås med Katsa. Hon känner sig ofta ensam och börjar även tvivla på om de uppdrag som kungen skickar ut henne på verkligen är rättvisa. I hemlighet beger sig Katsa ut på uppdrag utan kungens vetskap. Dessa är menade att utföras för att förhindra krig mellan kungadömena, då många kungar både är krigiska och maktgalna. Det är på ett av dessa uppdrag som hon först träffar prins Po av kungadömet Lienid. Det är någonting speciellt med honom. Han är inte bara särling, utan nästintill lika begåvad som hon i stridskonst. Dessutom vågar han se henne i ögonen. De börjar träna stridskonst ihop och blir snabbt vänner. Det är då Po avslöjar sin hemlighet för Katsa. En hemlighet hon inte väntat sig och som får henne att tappa fattningen och för första gången känner hon ögonen tåras. Vad är det här? Vad ska nu hända?

Jag är övertygad om att Kristin Cashores Tankeläsaren, första delen i en planerad triologi kallad De utvalda, kommer att tilltala både yngre och äldre läsare. Jag blev barnsligt förtjust och kan knappt vänta till tvåan kommer ut!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: