Hemligheten Grinberg.

av Tina

Jag söker upp en bild på författaren Philippe Grimbert. Han har grått hår och stora mörka lite vemodiga ögon. Ser bestämd ut, något som passar honom. Precis som att hans ord i den gripande boken Hemligheten passar mig. Redan när jag läser första sidan förstår jag att boken ligger och lurar på något mörkt, men jag förstår inte vad.

Philippe föds 1948 i Frankrike. Till skillnad från sina vackra och atletiska föräldrar är han liten, blek och klen. I skolan är han en riktig mönsterelev, men han känner sig ofta ensam. Kanske är det därför som han uppfinner en bror åt sig själv. En duktig, stark och modig bror som han kan umgås med och luta sig mot när han är ledsen och världen känns kall och hård. Just där och då anar han inte att brodern kanske inte enbart är ett fantasifoster.

I tidiga tonåren får Philippes skolklass se en film om Förintelsen och Philippe reagerar starkt på den, så starkt att han slår ner en klasskamrat som uttalar sig förnedrande om judar. Philippe törs inte berätta om incidenten för sina föräldrar utan berättar i stället för Louise. Berättelsen får oanade konsekvenser och han får reda på att efternamnet Grimbert från början var Grinberg och att han är av judisk härkomst. Långsamt och smärtsamt börjar familjens mörka hemlighet nystas upp. Lögnen blir tydlig och den underliggande sanningen allt klarare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: