Humor blandat med allvar i bokform och på bio.

av Josefine

Kathryn Stocketts debutroman Niceville utkom på svenska under 2010 och är nu återigen aktuell då den film som baseras på boken hade premiär på svenska biografer för en och en halv vecka sedan.  Såväl boken som filmen belyser de svartas, och i synnerhet de svarta hemhjälpernas, situation i 60-talets Mississippi. Boken har lovordats och detta med all rätt då det på många sätt är en underbar roman. Ämnet är engagerande och ständigt aktuellt, persongalleriet bjuder på härliga personligheter som man som läsare engagerar sig i och ovanpå detta innehåller boken även en stor dos humor. Just den här lite humoristiska värmen, eller hur man nu ska benämna den, ovanpå det allvarliga tilltalar mig extra mycket.

Historien berättas ur tre perspektiv. Det är de två svarta hemhjälperna Aibileen och Minny samt den unga, vita kvinnan Skeeter. Aibileen har arbetat hos vita familjer i åtskilliga år och ser deras barn som sina egna, medan Minny har en stor familj och därtill även en våldsam make. Minny har även många och starka åsikter som hon ofta har svårt att hålla inom sig. Skeeter har precis kommit tillbaka till staden efter universitetsstudier på annan ort och har börjat ifrågasätta det societetsliv hon levde innan hon åkte och som hon nu förväntas fortsätta leva. Hennes stora dröm är att bli författare och hon får idén att skriva en bok som skildrar de svartas situation och tar då hjälp av Aibileen och Minny och deras erfarenheter. Men de måste vara mycket försiktiga då en aktivitet som denna ses som ett allvarligt brott i en tid då flertalet lagar och regler reglerar de svartas liv då de exempelvis inte får använda de vitas offentliga toaletter eller handla i de vitas affärer eftersom de vita är rädda att svarta sjukdomar ska spridas om vita och svarta lever alltför nära varandra. Det är svårt att förstå att dessa tankar sågs som sanningar för bara 50 år sedan. 

Berättelsen är i grunden densamma i filmversionen (se trailer nedan), men som så ofta när en roman överförs till film har materialet skalats ner och episoder plockats bort. I denna film har dock även mycket blivit kvar vilket gör att filmen kan upplevas som en aning seg i jämförelse med boken. Men filmen är trots detta helt klart sevärd och har lyckats fånga bokens härliga värme och humor blandat med den allvarliga historia som utgör bakgrunden.  Jag rekommenderar helt enkelt att både läsa boken och se filmen, förslagsvis i den ordningen, för både film och bok är verkligen värda det. Särskilt nu när hösten är här på allvar och lite extra värme kan behövas.

Annonser

2 kommentarer to “Humor blandat med allvar i bokform och på bio.”

  1. Vilket underbart inlägg! Jag har sneglat länge på denna bok och nu måste jag verkligen läsa den. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: