Hierarkier och oskrivna regler.

av Josefine

Det finns koder. Vissa regler. Saker man bara inte gör.

I Katarina von Bredows senaste bok Flyga högt  får vi följa händelserna ur 15-åriga Vendelas perspektiv. Hon har precis börjat 9:an och tycker att det är skönt att komma tillbaka till vardagen och kompisarna igen. Bästisen Tove spanar på Loke och det skulle vara väldigt praktiskt om Vendela kunde bli ihop med Nils, Lokes bästa kompis, så att de kunde umgås alla fyra. Vendela tror nog att hon är kär i Nils men är osäker på om han har känslor för henne eftersom han vägrar visa några sådana.

I klassen råder de sedan länge inpräntade hierarkierna med Emelie som klassens drottning, Sven som snyggast och coolast och Line som den mobbade längst ner på skalan. Det har alltid varit så och ingen ifrågasätter rangordningen. Men så kommer Silja ny till klassen. Silja är inte som alla andra. Vendela vet precis hur hon skulle göra om hon kom ny till klassen. Hon skulle försöka smälta in, vara lagom. Silja är däremot allt annat än lagom. Silja tar för sig och kommer in i klassen med buller och bång. Hon är svartklädd, högljudd och struntar totalt i de inpräntade, oskrivna reglerna och sitter jämte Line i klassrummet samtidigt som hon umgås med coolingen Sven på rasterna.

Plötsligt hamnar hierarkierna i gungning och snart är ingenting som det var förut, varken för Vendela eller hennes klasskamrater. Vendela utvecklar en vänskap med den spännande Silja som hotar att komma emellan hennes och den förståndigare Toves relation. Samtidigt inser Vendela även att den arroganta, ouppnåeliga Sven kanske är mänsklig ändå, och att den inåtvända, avvisande Line är mycket modigare än henne. Vendela slits mellan viljan att verkligen få leva fullt ut och hennes upplevda krav att enbart hålla sig levande i syfte att  inte orsaka onödig oro hos föräldrarna som redan prövats hårt efter lillebroderns död.

Boken behandlar maktstrukturer, och främst då de som råder mellan tonårstjejer. Fokus ligger på relationerna mellan Vendela och Tove, Vendela och Silja samt mellan dessa tjejer och det coola gänget med drottningen Emelie i spetsen. Även kärleksproblemen finns, som nämnts, där men hamnar lite i skymundan. Igenkänningsfaktorn är hög och hierarkierna och dess konsekvenser skildras realistiskt. Det är inte så lätt att själv röra om i grytan, det behövs ofta någon som kommer utifrån och ser på situationen med nya ögon. Detta behandlas även i boken Tusen gånger starkare av Christina Herrström, vilken det nästan är omöjligt att inte dra en parallell till. Även där är rangordningen inpräntad sedan länge men ifrågasätts av en nytillkommen tjej med starka åsikter och mod att förändra och ifrågasätta. Dock behandlar böckerna olika typer av maktstrukturer då von Bredow alltså främst betonar dem tjejer emellan medan Herrström även lägger fokus på relationerna mellan tjejer och killar och mellan klassen och dess lärare.

Flyga högt är en fin skildring av den verklighet som jag tror mig veta att många högstadieelever befinner sig i. Den skildrar såväl de dramatiska händelser som följer på Siljas uppdykande som vanliga, vardagliga händelser. De oskrivna reglerna är inte lätta att sudda ut och det krävs mod att göra uppoffringar som leder till att hierarkierna kan raseras eller åtminstone fås i obalans, men denna bok visar att förändringar helt klart är möjliga bara viljan och modet finns.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: