Vad betyder den fysiska närheten?

av Riitta

Alttext

Kerstin Uvnäs Moberg har  i sin intressanta bok  Närhetens hormon skrivit om oxytocinets roll i relationerOxytocin är en hormon som utsöndras i kroppen vid vissa situationer. Såna situationer är bl.a amning, umgänge i trygga och behagliga relationer samt  kärleksfullt sex.  I första hand gäller det barn- och föräldrarelationer, parrelationer och vänskapsrelationer. Men även massage har liknande effekt. Oxytocin utsöndras nämligen i den fysiska kontakten via huden!  Huden fungerar som en receptor i sammanhanget, något som man tidigare underskattat.

Att det inte räcker bara med mat och hygien har man vetat länge, men nu kan man fysiologiskt bevisa detta. Spädbarn kan rent av dö, om det inte får närhet, eftersom det är livsviktigt för dem att uppleva känslan av trygghet, lugn och ro, någon som tar bort det obehagliga. Samma sak gäller egentligen vilken åldern som helst med den skillnaden att en vuxen inte dör fysiskt men mår kanske dåligt eller förkortar sin livslängd i brist på närhet. Oxytocin påverkar alltså vår hälsa i högsta grad.

Denna bok borde vara av intresse för de flesta. Jag  kan varmt rekommendera den.

Annonser

One Comment to “Vad betyder den fysiska närheten?”

  1. Jag tycker att det låter väldigt intressant. Det har funnits en mängd olika teorier om fysisk närhet och hur det påverkar oss och det är gott när det går att bevisa att vi faktiskt behöver varandra, vi behöver en kram. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: