En stark bok.

av Tina

Morgon i Jenin

1948 tar den nybildade staten Israel över landområden som fram till dess bebotts av det palestinska folket. Palestinierna blir tvångsförflyttade till olika flyktingläger och israeliska familjer flyttar in i deras hus och tar över den bördiga jorden och gårdarna med olivodlingar och apelsinlundar.

Morgon i Jenin av Susan Abulhawa är en starkt berörande och upprörande bok i vilken vi följer en palestinsk släkt i fyra generationer med början på 1940-talet. Huvudpersonen Amal föds på 1950-talet, då hennes familj redan varit bosatt i flyktinglägret i Jenin flera år. Hon växer upp med israeliska soldater kring sig, de bevakar varje steg palestinierna tar. Det finns vägspärrar överallt och ofta är det utegångsförbud. Israel attackerar Jenin vid många tillfällen och palestinier dödas på de mest grymma sätt. Amal och hennes bästa vän, flickan Huda, är allt för varandra. De delar många skräckfyllda stunder under uppväxten, men också glädje och hemligheter.

Berättelsen fångar in mig som läsare och ger mig en insikt i de fasansfulla händelser som utspelat sig på Västbanken och ger en livfull bild av hur det är att leva som flykting under mycket knappa förhållanden. En bok som denna ger inte bara en stor läsupplevelse, utan också kunskap om politiska förhållanden och maktspel som pågår i världen.

 Jag säger bara: LÄS DEN!

/Marika

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: