DDR-spöken.

av Tina

Den tyska författarinnan Ricarda Junge har skrivit relationsromanen Stalinhusen, som också är en modern spökhistoria.

Det unga paret Lena och Leander är perfekta för varandra, eller åtminstone var de det när de träffades. När Lena blir gravid och de får en son ändras förutsättningarna för det liv de lever. De har länge bott i en liten lägenhet i Hamburg, men flyttar till ett vackert stalinistiskt hus i stadsdelen Friedrichshain i östra Berlin. Det väldiga hyreshuset där romanen utspelar sig har till skillnad från resten av stadsdelen inte genomgått någon ombyggnad eller modernisering.

Arbetslösheten är stor i staden och de hankar sig fram för att ha råd med mat och hyra. Lena är frilandsjournalist, har nyligen debuterat som romanförfattare och skriver små inlägg och krönikor för olika dagstidningar. Även Leander är frilandsjournalist och väldigt engagerad inom vänsterpolitiken. Han söker ständigt arbete och får till slut napp och att ha ett fast arbete är både sällsynt och avundvärt i en stad som Berlin. Arbetet medför att Leander reser mycket och sällan är hemma med Lena och Adrian.

Under lång tid har Lena och Leander börjar växa ifrån varandra och till slut separerar de och Leander flyttar ut. Strax därefter börjar märkliga saker hända i det östberlinska hyreshuset. Adrian är fortfarande väldigt liten och säger inte speciellt många ord, men helt plötsligt börjar han envist fråga vem ”den konstiga tanten” inne i lägenheten är. Han pekar på något som Lena inte kan se. Till en början tror Lena att det är en låtsasvän som Adrian talar om, men allt eftersom tiden går börjar det kännas märkligt i lägenheten. Hon känner en förnimmelse av något och finner det kusligt, men intalar sig själv att hon bara inbillar sig.

När fönstren i lägenheten står vidöppna när hon kommer hem, spisen är påslagen och tvättmaskinens vatten sköljer över golvet i lägenheten så blir hon rädd. Vad är det som händer? Lena vågar knappt sova, är ständigt trött och vet inte vad hon ska ta sig till. Är det spöken? Tror hon på spöken?

I det stalinistiska huset bor det mestadels äldre hyresgäster. Det vilar en östtysk anda över huset och hyresgästerna känns som en rest från en svunnen tid. Huset genomsyras av DDR-spöken från det förflutna och Lena är övertygad om att någon har varit inne i lägenheten. Hon uppslukas helt av att ta reda på vem som varit där, vilka som tidigare bott i lägenheten och vad som egentligen har hänt där…

Annonser

2 kommentarer to “DDR-spöken.”

  1. Nu blev jag mycket sugen på att läsa boken!!! Den låter alldeles för bra :) Nej nej, ska kolla biblioteket om de har den! Tack för en fin rec!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: