Augustenbad en sommar.

av Tina

Anneli Jordahls Augustenbad en sommar utspelar sig i Sverige i slutet av 1800-talet då kurorter var relativt vanliga och de flesta sjukdomar enligt kurorternas doktorer kunde botas med hälsobringande vatten från rena källor. Till en av dessa kurorter, nämligen Augustenbad, kommer Andreas Öman. Han är en man som jämt och ständigt tar till spriten, både till vardag och till fest. Det har blivit något av en livsstil. Vi skulle kalla det alkoholism, men Andreas själv väljer att kalla det för ”det goda livet”.

Den omtalade doktor Liljedahl, (som enligt Andreas inte precis ser ut som hälsan själv, något han påpekar) menar att alkoholismen bäst botas genom dagliga sittbad i sexgradigt vatten och att man även måste följa doktorns häfte med de 99 reglorna. Om man inte följer dessa riskerar man att få böta, något som Andreas vid flera tillfällen hellre vill göra. Man förstår snabbt att det inte är Andreas själv som har valt att åka till Augustenbad, utan att det är hans fru Aline och hennes fina familj som mer eller mindre har bestämt att han inte kan fortsätta med sitt ohälsosamma leverne, med alla ständiga fadäser och bekymmer som han orsakar.

Andreas är en underhållande man som aldrig ber om ursäkt för sig. Han är mer av den sorten att han måste skoja med alla nästan hela tiden. Det retar gallfebern på både doktorer och besökare på kurorten, men en del tycker om hans lustiga och naiva sätt.

Hela sommaren ska Andreas spendera på kurorten och där träffar han på en mängd olika människor från olika samhällsklasser. Den han enligt mig fäster sig starkast vid är rättsrådinnan Amanda Eggers som han träffar en sen kväll när mörkret har lagt sig. Amanda är inhyst i ett hus på kurorten som kallas Paradiset. Hon menar att det är ett sätt för husets namngivare att skoja med de som bor där. Huset Paradiset, för de som drabbats av den hemska sjukdomen franska sjukan – syfilis. På grund av utslag i ansiktet håller sig Amanda inomhus på dagen, hon berättar för Andreas att hon långsamt håller på att brytas ned, att hennes kropp är full av sjukdom. Hon har burit på sjukdomen i 5 år och har fått veta att hon endast kommer att leva i max 5 år till, men att hon lika gärna kan falla ner död nästa dag. Andreas tycker om hennes skygga sätt och charmerande raka vis. Han är inte van vid att kvinnor uttrycker exakt vad de menar, något han finner uppiggande och friskt.   

Regelbundet skriver Andreas brev hem till sin fru och beklagar sig över de reglor han måste följa. Doktorn förklarar att hans fru inte kommer att kontakta honom, då det kan störa honom i hans tillfrisknande. Andreas tycker att det känns som om han sitter i fängelse. Men doktorn kommer på ett sätt att få Andreas på bättre tankar. Han frågar om han skulle vilja sätta upp och skriva manus till den årliga teaterföreställningen som ska spelas upp på midsommar aftons kväll. Det kan Andreas inte tacka nej till, speciellt eftersom han är poet och anser sig kunna konsten att skriva alla former av verk. Men midsommarkvällen kommer inte alls att bli som Andreas har tänkt sig…

Trots en massa sjukdomar, en väldigt uppfriskande bok!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: