Om vad vi äter.

av Marika

Boken Matens pris, skriven av journalisterna Malin Olofsson och Daniel Öhman, har undertiteln: Boken som matindustrin INTE vill att du ska läsa. Om du trots allt gör det så får du veta mycket om hur maten vi äter produceras, och varför maten har blivit så billig. Vill du veta hur det går till vid fiskodlingarna i Vietnam, där pangasiusfisken odlas? Eller varför det nästan bara finns svart-vita kor kvar i Sverige? Eller: varför faller det 50% mindre regn i delar av Brasilien nuförtiden?

Alla dessa frågor och fler därtill får ingående svar av journalisterna som varit på olika platser i världen för att skriva boken. Vad gäller regnet i Brasilien så handlar det om att Amazonas regnskog under åratal huggits ner, bland annat för att bereda plats för sojabönsodlingar. Soja är en enormt stor exportvara för Brasilien och den köps in även av svenska bönder, som foder åt våra djur. Soja är proteinrikt och gör att djur växer snabbare och kan slaktas tidigare= BILLIGT! Följden för Brasilien är att mindre regnmoln ansamlas över dessa stora tomma ytor och mindre regn i Amazonas påverkar hela jordens klimat. Reportagen i den här boken borde läsas av alla. De ger en förståelse för hur allting hänger ihop!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: