Vikingadramatik.

av Tina

Röd snö

Jag ser boken ligga på nattduksbordet och funderar över vad den kan innehålla för historia. Några sidor in i boken inser jag att det måste vara en vikingasaga, även om ordet viking aldrig nämns… 

Bokens huvudperson heter Hallgerd, har eldrött hår och envishet i ådrorna. Hon växer upp i den kalla Norden där markerna täcks av snö och is och där kungar och andra mäktiga män slåss om landskap och makt. Det är en underdrift att påstå att tillvaron inte är hård och många gånger orättvis, men trots det klarar sig Hallgerd bra. Mycket beror på att hon är priviligerad, som dotter till en irisk kungadotter och till en mäktig hövding behöver hon inte lida nöd… eller? Så var det i alla fall innan Hallgerds mamma, Hervor, red i full galopp ut för ett stup och försvann i havet. Livet blev hårdare efter den händelsen. Torsten, Hallgerds pappa, gifte om sig och plötsligt hade Hallgerd fått två halvsystrar på halsen och även en hemsk styvmor som ständigt anklagade Hallgerds mamma för att vara en trollkona, en häxa, något som enligt styvmodern även måste ha gått i arv till Hallgerd.
 
En kall vinternatt händer något fruktansvärt. Gården de lever på, Torstenshall, bränns ner till grunden. Hallgerd förlorar allt hon har kärt i ett enda slag. Asmund, hennes fars fiende, dödar hennes familj i ett bakhåll. Ingen vet att Hallgerd överlever anfallet eller att hon sett mördaren. Efter den natten har hon bara en sak i tankarna: hämnd. Ingenting kan ändra på det, men sedan träffar hon Magnus. Han ger henne möjligheten att börja ett nytt liv, men Hallgerd kan inte glömma vad som har hänt. Hon måste hämnas, men när och hur…?
 
Det här är minsann en blodig historia, med fantasifulla och drömska inslag. Varje kapitel berättas utifrån en persons synvinkel. Kapitlen blir personliga eftersom berättarrösten skiftar. Röd snö är bara en av de böcker som Jan de Leeuw har skrivit. Det är dock den första av författarens böcker som har översatts från holländska till svenska.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: