Vad är en riktig tant?

av Riitta

En äldre kvinna i beige eller mörkblå poplinkappa, hatt eller basker över papiljottlockar, rågummisulade skor, veckad vadlång kjol eller crimpleneklänning och Palmgrensväskan i ett fast grepp. Hemmakär. Sparsam. Ointresserad av trender. Trygg. Med kaffepannan på spisen, hembakat på bordet, blomskott i vattenglas på fönsterbrädan. Oftast försynt, men tvekar inte en sekund att ryta till om orättvisor begås eller någon beter sig illa.

Fatima Bremmer skriver om De sista tanterna. Fotografierna är tagna av Magnus Wennman. Hon har intervjuat många sakkunniga, etnologer och sociologer samt äldreforskare,  för att få fram en bild av den svenska tanten och hur den upprätthölls.

De sista tanterna föddes på 1930-talet. De  blev vuxna genast efter konfirmationen och började arbeta, inte sällan som hembiträden.  Mans- och kvinnorollen var tydligt uppdelad. Vi har sett dem i filmer och i litteraturen, skriver författaren. Exempel på tanter i litteraturen är t. ex. tant Grön, tant Brun och tant Gredelin av Elsa Beskow.  Det finns en kulturell ordning hur tanter är och beter sig, menar Owe Ronström, professor i etnologi. Clary Krekula, docent i sociologi menar att tanter  har många olika livsstilar, men har en samlad livssyn. Det existerar många negativa uppfattningar om äldre kvinnor såsom martyr, gnällig, rynkig och bitter osv.

I boken menas också att ungdomskulturen, tonårsgenerationen, som skapades först med fyrtiotalisterna, har färgat synen på äldre kvinnor. Camilla Thulin, moderskaparen, talar varmt om äldre kvinnor och kritiserar den amerikanska synen, att man skall vara ung och att bli gammal är det värsta som finns – en syn, som vi anammat oss. Det är bara tanternas yta, menar hon, som kritiserats och kritiseras, inte vad de är för personer innerst inne. Borde den svenska tanten med sin hatt och handväska K-märkas, frågar sig författaren?

En intressant bok med trevliga bilder!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: