Att bli äldre

av Riitta

Jag försöker tränga in vad det innebär att bli gammal i vår tid –  inte bara för egen del utan också mer allmänt utifrån alla de förändringar som tillkommit bara sedan förra generationens åldrande. För att inte tala om hur det var för tidigare generationer…, skriver Bodil Jönsson på sin webbsida om sina böcker, där hon också inbjuder på samtal.

 
Den nyaste av hennes böcker heter Tid för det meningsfulla, den kom ut på hösten 2012 och är fortsättning på När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid, från 2011. I båda dessa böcker menar författaren att samtidigt som vi åldras utvecklas vi – så länge vi lever.

Bodil Jönsson använder begreppet  årsringar och jämför människans utveckling med trädets, lager sätts på lager: exempelvis Bodil 20 och Bodil 40. Vi är inte samma personer i olika åldrar även om vi har en kärna inom oss som är oföränderlig. När vi blir äldre blandas årsringarna på ett annorlunda och mer spännande sätt än tidigare. Som äldre har vi andra ”redskap” till hands än vad vi hade som unga. Vi utnyttjar andra förmågår och kunskaper. Oftast är vi bra på sammanhang och mindre bra på detaljerna. Detta kunde utnyttjas i arbetslivet, menar Bodil Jönsson.

En 70 åring idag är inte lika gammal som en 70 åring var för 20 år sedan. Åldrandet handlar på så sätt inte bara om ens eget åldrande i ett slags vakuum utan det aknyter till förändringar i samhället, till tidsandan, vilket i sin tur påverkar oss och vice versa.

När vi blir äldre gör sig barndomen mer gällande än tidigare.  Då var den mer förträngd, eftersom vi var så upptagna av det samtida aktuella som pågick. Tidigare starka upplevelser kan dyka upp igen, något som vi kanske måste ta tag i och försonas med. Vi blir också mer mån om vår tid och vad vi prioriterar. Vi väljer att göra saker och ting som känns meningsfulla och lägger mindre tid till det som vi upplever som meningslöst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: