Drömbokhandeln.

av Marika

Drömbokhandeln är en underbar bok som jag kommer att sakna nu när jag har läst ut den!

Den franska författaren Laurence Cossé har skrivit en underhållande och på sätt och vis spännande bok som utspelar sig i litteraturens värld, i en bokhandel i Paris. Två affärspartners startar en bokhandel vars affärsidé alla tvivlar på.  En bokhandel som endast säljer goda romaner, kan det löna sig? En bokhandel som inte bryr sig om bestsellers eller succéförfattare? Jo, den visar sig bli en stor framgång. Människor har tydligen bara väntat på att få hänge sig åt ett kvalitetsurval av romaner från alla tider och folk älskar sin drömbokhandel, ”Au bon roman”.

Men mörka moln seglar upp vid horisonten. En smutskastningskampanj mot Au bon roman startar, där bokhandelns ägare i olika debattinlägg på nätet och i tidningar attackeras och beskylls för att vara elitistiska snobbar. Trakasserierna trappas upp och det som började med negativa insändare i tidningar övergår i arrangerade olyckor som personer med anknytning till Au bon roman ”råkar” ut för.

Men Drömbokhandeln står upp för litteraturen. Hör här, ett uttalande av Francesca, en av ägarna (citat från sidan 305): ”Vi vill ha briljanta böcker som visar oss verkligheten i all sin glans och håller oss kvar där. Böcker som vittnar om att kärleken råder i världen, sida vid sida med ondskan, tätt intill och ibland omärkligt, och att det ska fortsätta så i all evighet, liksom den hjärtslitande sorgen alltid kommer att finnas. Vi vill ha bra romaner. Vi vill ha böcker som inte väjer för tillvarons tragik eller livets dagliga mirakel, böcker som gör att vi åter kan fylla lungorna med frisk luft.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: